Media

Hidroelectrica - noi denunţări de contracte cu antreprenorii investiţiilor "istorice"

Jul 31, 2014, Sursa
Articolul precedent  |  Toate articolele  |  Urmatorul articol

        "Se aşteaptă o extindere a urmăririi penale şi pentru retehnologizarea Centralei Porţile de Fier II şi a centralelor de pe Oltul Inferior"

     Borza: "Hidroelectrica finanţează investiţiile de care are nevoie, dar cu bani mai puţini, pentru că se fură mai puţin"  

     Avocatul susţine că societatea era prăduită de peste 400 de "băieţi deştepţi", prin lucrări la suprapreţ         

   Hidroelectrica SA a realizat un profit istoric de 509 milioane lei în primele şase luni, cu 28 milioane lei mai mare decât în perioada similară a anului trecut, în condiţiile unei scăderi a veniturilor, fapt ce a prilejuit multe critici potrivit cărora, administratorul judiciar al societăţii, Remus Borza, ar fi tăiat masiv din bugetul de investiţii pentru a obţine acest rezultat. Domnia sa a respins aceste acuzaţii şi ne-a declarat, într-un interviu, că face suficiente investiţii şi lucrări de mentenanţă, dar la un preţ mult mai mic decât înainte de intrarea companiei în insolvenţă. Remus Borza susţine că lucrările la suprapreţ umflau bugetele de investiţii înainte de 2012 şi că Hidroelectrica a fost căpuşată de aproape 500 de "băieţi deştepţi". Avocatul afirmă că de doi ani negociază cu firme precum Hidroconstrucţia, Romelectro sau Energomontaj, diminuarea valorii lucrărilor la investiţiile în curs şi susţine că se va ajunge la denunţarea contractelor dacă nu se înţeleg asupra noilor preţuri. Domnul Borza ne-a mai spus că lucrări supraevaluate au toţi contractorii. Administratorul judiciar al Hidroelectrica ne-a mai detaliat în interviu cum a redus costurile pentru sporirea profitabilităţii companiei şi ce planuri de eficientizare mai are în perioada următoare.       

 Reporter: Cum aţi reuşit să sporiţi profitul Hidroelectrica din primele şase luni, în condiţiile scăderii veniturilor şi achitării mai multor credite luate de societate? Aţi tăiat sau nu bugetul de investiţii?   

Remus Borza: Am constatat cu oarecare amărăciune că un rezultat financiar istoric al Hidroelectrica a fost comentat tendenţios de persoane care nu au nimic de-a face cu acest domeniu.      

Se spune că profitul de 509 milioane lei realizat de companie în prima jumătate a acestui an şi care a doborât recordul din perioada similară a anului trecut, a fost realizat pentru că am diminuat fondurile alocate investiţiilor.      

Pentru a nu mai fi în eroare, le dezvălui acestor "specialişti" un principiu contabil elementar. Bugetul de investiţii, că este mare sau mic, nu are de-a face cu contul de profit şi pierdere. Putea să fie un buget de 400 milioane de euro şi nu avea nicio reflectare în rezultatul financiar al Hidroelectrica. La fel puteam avea o alocare bugetară de 0 euro pe investiţii că nu se modifica structura contului de profit şi pierdere al Hidroelectrica. Cheltuielile cu investiţiile se capitalizează în bilanţul companiei, pe măsura realizării acestora, urmând ca abia la punerea în funcţiune a acestora să se amortizeze conform politicii contabile a firmei. Până atunci, aceste cheltuieli se înregistrează în contul 231 - imobilizări corporale în curs de execuţie.      

Eu nu am tăiat bugetul de investiţii şi de mentenanţă. Teza detractorilor mei cuprinde pe lângă o mare eroare şi un mare neadevăr. Şi anume Hidroelectrica nu mai are investiţii. În ultimii 3 ani de zile, în mod constant Hidroelectrica a avut o alocare bugetară pentru investiţii în jur de 200 milioane euro anual. În România, sunt înregis¬trate peste 700.000 de firme. Îi las pe aceiaşi "specialişti" să numească 5 companii care în ultimii 3 ani de zile au avut atare bugete pentru investiţii. Hidroelectrica rămâne indiscutabil cel mai mare investitor din România. Doar în ultimii 15 ani a finanţat inves¬tiţii în retehnologizare şi în punerea în funcţiune de noi capacităţi hidro de peste 3 miliarde euro.      

Veniturile Hidroelectrica au scăzut în prima jumătate a anului cu 110 milioane lei faţă de perioada similară a anului trecut pentru că şi preţul de tranzacţionare a electricităţii a scăzut faţă de anul trecut.      

Creşterea profitului din prima jumătate a acestui an vine în primul rând din scăderea gradului de îndatorare a Hidroelectrica către bănci. La 20 iunie 2012, compania avea angajate la bănci datorii de 841 milioane de euro. În prezent mai avem credite de doar 216 milioane de euro. Până la finalul anului ajungem la 180 milioane de euro, valoarea totală a împrumuturilor. Acest lucru înseamnă că Hidroelectrica plăteşte dobânzi mai mici cu câteva zeci de milioane de euro pe an.      

Hidroelectrica a fost şi este un client foarte bun pentru bănci. Am optimizat soldul actual de credite şi am renegociat dobânzile şi comisioanele. Lichiditatea companiei a crescut substanţial de la deschiderea insolvenţei şi până în prezent. Hidroelectrica are vreo 600 milioane de lei disponibilităţi băneşti proprii plasate în depozite bancare care generează venituri suplimentare.      

Totodată, am redus din cheltuielile cu forţa de muncă şi mentenanţa fără a pune în pericol exploatarea în siguranţă a hidrocentralelor.      

Reporter: Cât aţi alocat pentru investiţii în acest an?      

Remus Borza: Aproximativ 200 milioane de euro. Sigur, în 2011 şi 2010, compania a avut investiţii anuale de 350 milioane de euro. Diferenţa dintre bugetul de acum şi cel din 2010-2011 este prăduiala. Vorbim des¬pre faptul că s-au plătit preţuri nesimţite pentru lucrări sau servicii de până la 18 ori mai mari decât preţul pieţei. În ultimii ani înainte de insolvenţă, 487 de companii, multe cu o existenţă parazitară, erau abonate la contracte grase încheiate cu Hidroelectrica.     

 În prezent, finanţăm acele investiţii din care să câştige Hidroelectrica şi nu firmele căpuşă. După 90, Hidroelectrica a fost obligată să-şi asume inves¬tiţii care în mod normal trebuiau finanţate de la bugetul de stat. Investiţii la care componenta energetică avea un rol secundar, prevalând funcţiile sociale, de mediu sau agricole. Ca să poată să finanţeze aceste investiţii, pe care Hidroelectrica nu şi le-ar fi amortizat niciodată, a trebuit să se împrumute la bănci cu dobânzi împovărătoare. Aşa s-a ajuns ca în iunie 2012, Hidroelectrica să fie cea mai îndatorată firmă din România, având datorii de peste 4,3 miliarde lei. Sigur că pentru aceste investiţii, în perioada insolvenţei, Hidroelectrica nu a mai alocat finanţare. Pentru că nu pot accepta să dau 900 milioane lei pe o centrală de doar 9,7 megawatti în cons¬trucţie la Paşcani. Asta înseamnă aproximativ 20 milioane euro pe megawatt-ul instalat, cam de 10 ori mai mult decât media din cele 28 de state ale Uniunii Europene. Astfel de preţuri astronomice întâlnim şi pe alte investiţii: Făgăraş-Hoghiz, Siriu-Surduc, Valea Sadului, Runcu Firiza, Dumitra-Bumbeşti, etc. Nu există nicio raţiune economică ca Hidroelectrica să finanţeze cu 20 milioane euro un megawatt hidro, câtă vreme la nivel european, un megawatt hidro se construieşte cu 2-3 milioane euro, un megawatt eolian cu maxim 2 milioane euro şi un megawatt fotovoltaic cu 700-800 mii euro. Datorită unei scheme de sprijin mai mult decât generoase susţinută de statul român, la acest moment avem racordaţi în sistem aproape 6000 de megawatti noi din regenerabile sau cogenerare, care au generat un excedent de aproape 18 milioane Mwh, cu consecinţa prăbuşirii preţului energiei într-o piaţă în care consumul a scăzut cu peste 8 milioane megawatti în ultimii 5 ani de zile, nu mai face sens economic construirea unor noi capacităţi de producere a energiei electrice. Hidroelectrica are o putere instalată de 6500 megawatti şi o producţie medie anuală de 16 milioane Mwh. Chiar şi la actuala capacitate, Hidroelectrica are probleme în a-şi vinde energia. În atare condiţii, la ce ne trebuie capacităţi noi?      

Reporter: Ce exemple de lucrări la suprapreţ ne puteţi da?      

Remus Borza: Au fost câţiva contractori care ţipă şi azi în presă că am mărit profitul Hidroelectrica tăind bugetul de investiţii. De exemplu, ISPH (Institutul de Studii şi Proiectări Hidroenergetice). În 2012, bugetul Hidroelectrica pentru studii era de 38 milioane lei. În prezent, acesta este de doar 2 milioane de lei. Eu le înţeleg frustrarea celor de la ISPH, dar asta nu-i îndreptăţeşte să decredibilize o companie strategică pentru România. Multe din acele studii erau absolut inutile pentru Hidroelectrica. Ele se comandau cu o anumită ciclicitate. La fiecare 2-3 ani, compania comandă aceleaşi studii, care, într-un final, nu erau folosite la nimic.      

Managerii Hidroelectrica se îngrijeau să facă cifre de afaceri şi profit companiilor prietene, fie că vorbim de ISPH, fie că vorbim de Hidrocons¬trucţia sau de alţi contractori ai societăţii.      

Şi managerii de la Hidroconstrucţia susţin că am făcut profit mare pentru că am tăiat bugetele de investiţii. Le reamintesc că Hidroconstrucţia, în ultimii 10 ani, a încasat peste un miliard de euro pe nişte devize şi lucrări la valori mult mai mari decât media pieţei, fapt ce va fi demonstrat şi printr-un audit tehnic internaţional pe care urmează să-l comandăm.      

Reporter: Vă referiţi la investiţiile cu componentă energetică redusă?      

Remus Borza: Da. La Paşcani, Făgăraş, Firiza, Siriu, etc. Investiţii în care am cheltuit până în prezent 1.2 miliarde euro şi pentru finalizarea cărora ar trebui să mai alocăm încă 3,8 miliarde euro. Pentru doar 440 megawatti. De exemplu, la Dumitra-Bumbeşti s-a contractat construcţia la cheie a hidrocentralei la un buget ferm de 104 milioane de euro. Am ajuns în prezent la 130 milioane de euro cheltuiţi iar lucrarea este finalizată în proporţie de doar 60%. Deci trebuie să mai venim cu 100 milioane de euro să o terminăm, deşi Hidroconstrucţia şi Romelectro trebuiau să se încadreze în 104 milioane euro.     

 Reporter: Şi atunci veţi denunţa şi aceste contracte?      

Remus Borza: Da, dacă cei de la Hidroconstrucţia nu înţeleg că trebuie să fie rezonabili. De doi ani de zile tot negociem preţurile din aceste contracte. Dacă ne pun în situaţia de a le denunţa, atunci restul de executat va fi scos la licitaţie.      La fel s-a întâmplat şi cu retehnologizarea centralei Stejaru, care a fost scoasă la licitaţie cu 110 milioane de euro în urmă cu doi ani. Eu am tăiat bugetul investiţiei la 75 milioane euro, am denunţat contractul de finanţare cu BERD şi am reluat licitaţia la un preţ mult mai mic. Am găsit şi surse proprii de finanţare pentru această lucrare foarte importantă şi vă asigur că, peste două luni, contractul de execuţie va fi adjudecat. Imediat după atribuirea lucrărilor de la centrala Stejaru, Hidroelectrica va licita şi lucrările de retehnologizare şi modernizare de la centrala Vidraru. Vom veni tot cu o finanţare din surse proprii, investiţia fiind estimată la o valoare similară cu cea de la Stejaru.      

Reporter: Aceste investiţii sunt prinse în bugetul pe acest an?      

Remus Borza: Evident. Avem 75 milioane de euro pentru Stejaru, încă aproximativ 100 milioane de euro pentru punerea în funcţiune a unor grupuri noi la centralele Racoviţa, Răstoliţa şi Bretea, şi încă 40 milioane euro pentru mentenanţă. La Bretea, de exemplu, avem un preţ de cost de pes¬te 9 milioane de euro pe mw-ul instalat în condiţiile în care este o hidrocentrală construită în zona de şes şi unde nu ar trebui să plătim mai mult de 3 milioane euro pe megawatt.      

Din acest motiv tot spun că existenţa Hidroelectrica din ultimii 20 de ani a fost în slujba firmelor căpuşă. Societatea nu a făcut decât să-şi externalizeze profiturile către traderii de energie şi marii con¬tractori.      

Reporter: Cu toţi contractorii aveţi problema supraevaluării lucrărilor?      

Remus Borza: Da. Nu doar pe partea de construcţii, chiar şi pe partea de retehnologizare a echipamentelor. Suntem în litigii şi cu consorţiu de firme Voith şi Andritz care din 1997 au primit pe bandă lucrări de retehnologizare cu încredinţare directă de peste 1 miliard euro. Lăsând la o parte preţul practicat mult mai mare decât în alte pieţe, vorbim în primul rând de neconformităţile şi calitatea discutabilă a lucrărilor de retehnologizare. Avem probleme mari în exploatare cu centralele de la Porţile de Fier I şi II şi cu cele de pe Oltul Inferior care au făcut obiectul retehnologizărilor cu Voith şi Andritz şi care, în prezent, fac obiectul unor dosare penale instrumentate de Parchetul General.      

Reporter: Aţi fost acuzat de unii lideri de sindicat că aţi tăiat şi bugetul de mentenanţă şi că periclitaţi exploatarea în siguranţă a agregatelor.     

Remus Borza: Avem 40 de milioane de euro alocaţi pentru mentenanţă. Sigur, nu mai sunt 100 de milioane de euro ca în 2011 pentru că nu mai finanţăm firmele căpuşă. Şi la Hidroservuri proliferau căpuşele. Am restructurat cele 8 Hidroservuri într-o singură companie, care nu a murit şi nici nu o să moară. O să calificăm Hidroelectrica-Serv să poată să angajeze şi alte lucrări decât cele de mentenanţă pură. Mă refer la dezvoltarea unor capabilităţi tehnice pe parte de montaj echipamente, automatizări, construcţii, retehnologizări.      

Hidroelectrica-Serv trebuie să înţeleagă că nu vom da alocări bugetare după nevoile ei, ci după nevoile noastre. Bugetul din acest an acoperă toate nevoile Hidroelectrica pe mentenanţă.      

Desigur, vom continua restructurarea Hidroelectrica-Serv. În octombrie 2013, la momentul fuziunii celor 8 Hidroservuri, erau 2603 salariaţi. Acum sunt 1980 iar la finele anului vor rămâ¬ne în jur de 1600 de angajaţi. Eficientizarea este dureroasă din punct de vedere social dar este necesară. Şi de la Hidroelectrica, în ultimele 18 luni, au plecat aproape 1300 de salariaţi.      

Când vorbim de lideri de sindicat, în realitate vorbim doar de unul, care se ocupa cu stingerea incendiilor, deşi din câte ştiu eu, apa nu este inflamabilă, care în viaţa lui nu a intrat în instalaţii, care cheltuia din banii societăţii în jur de 200 mii lei anual pe diurne şi deplasări, care îşi agresează fizic colegele având şi un dosar penal în sensul ăsta, care nu este angajat Hidroelectrica dar care este angajat politic, fiind un cadru de nădejde al unui partid născut mort. Un lider al cărui sindicat nu mai are reprezentativitate la nivel de Hidroelectrica-Serv, fiind dezavuat de ceilalţi lideri de sindicat şi de federaţie. Un nimeni.     

 Reporter: Intenţionează Hidroelectrica să exporte energie?      

Remus Borza: Unităţile noi de producere a energiei din surse regenerabile şi cogenerare vor ajunge în curând la 6.000 MW instalaţi, într-o piaţă cu din ce în ce mai mulţi producători şi cu din ce în ce mai puţini consumatori.      

Avem ca alternativă exporturile, dar problema este că producătorii autohtoni de energie deţinuţi de stat nu sunt competitivi. În noiembrie ne vom interconecta la o piaţă regională de energie, în care activează Ungaria, Cehia şi Slovacia. Problema e că în aceste ţări nu există taxa pe stâlp. Numai această taxă înseamnă, pentru Hidroelectrica, 11 lei în plus pe MWh, respectiv o cheltuială suplimentară de circa 40 milioane de euro care diminuează profitul societăţii şi creşte preţul de cost.      

În ţările vecine nu există piaţă reglementată fiind de mai mulţi ani liberalizată. În România, mai avem piaţa reglementată până la 31 decembrie 2017. Hidroelectrica va avea şi în acest an pierderi de 50 milioane de euro, pentru că reglementatorul i-a impus un tarif sub costuri. Compania li¬vrează, pentru populaţie, 5,3 milioane MWh la 115 lei pe MWh câtă vreme costul real este de 160 de lei pe MWh.      În ţările cu care vom forma piaţa regională de energie nu există tarif pe apa uzinată, producătorii din aceste ţări având un net avantaj competitiv. Hidroelectrica în schimb plăteşte anual minim 80 milioane euro către Apele Române, crescând astfel cu încă 22 de lei preţul megawatt-ului.      De asemenea, taxele de distribuţie şi transport sunt aproape duble faţă de ţările vecine.      

Toate aceste aspecte trebuie să dea de gândit autorităţilor, care trebuie să ia imediat măsuri în ceea ce priveşte creşterea competitivităţii la export a producătorilor români de energie.      

Reporter: Aţi comparat, recent, boom-ul din energia verde cu bula din imobiliare. Când credeţi că se va sparge bula din energia verde?      

Remus Borza: Piaţa este cea care reglează până la urmă toate dezechilibrele. Eu cred că în acest an se sparge bula energiei regerabile pentru că piaţa nu poate prelua excedentul de putere şi de producţie. Energia verde are o mare impredictibilitate, iar consumatorii, în special cei industriali, au nevoie de stabilitate şi constanţă. Indus¬tria tot la producătorii din surse primare de energie va apela dar cu condiţia ca aceştia să-şi eficientizeze costurile.      

Sper ca până la finalul anului viitor Hidroelectrica să ajungă la 120 de lei pe MWh în urma măsurilor de eficientizare. La acel moment, energia hidro va fi competitivă şi la export.     

 În prezent, toată lumea ştie să producă energie dar puţini ştiu să o vândă.     

 Hidroelectrica va trebui să dezvolte capabilităţi şi să ajungă să vândă mai mult decât produce.      

Reporter: Aţi angajat pe Biris&Goran să ofere consultanţă Hidroelectrica astfel încât compania să vadă ce posibilităţi de export are. Concret, care sunt planurile companiei în acest sens?     

 Remus Borza: Avem mai multe variante de lucru. Tot ce pot să vă spun deocamdată este că în ultimul trimes¬tru al anului Hidroelectrica va fi activă în Ungaria şi Serbia cu agenţii de trading.      

Reporter: Cum preconizaţi că va încheia Hidroelectrica anul acesta din punct de vedere financiar?      

Remus Borza: Compania a depăşit, în primele şase luni, profitul bugetat pe întregul an 2014 de 322 milioane de lei.     

Eu estimez că rezultatul financiar al companiei din acest an, care a fost unul ostil din perspectiva noilor taxe introduse, să fie unul de excepţie. Spun ostil pentru că Hidroelectrica are o pierdere de 40 milioane de euro din taxa pe stâlp şi încă una de 50 milioane de euro din tariful reglementat. Noi livrăm în coşul reglementat la 115 lei Mwh în vreme ce la populaţie tariful depăşeşte 380 de lei pe Mwh. Reglementatorul este mumă pentru distribuitorii de energie şi ciumă pentru producători. Nu mai pun la socoteală că s-ar putea să plătim aproape 85 milioa¬ne euro anul acesta către Apele Româ¬ne, tarif pentru apa uzinată, având în vedere o hidraulicitate mai bună în 2014 decât în anul precedent.     

Ca urmare a optimizării costurilor de exploatare şi a implementării unor măsuri de eficientizare a producţiei şi vânzării, vom reuşi să reiterăm performanţa financiară înregistrată de Hidroelectrica anul trecut, adică un profit de 200 milioane euro.      

Asta demonstrează potenţialul real al Hidroelectrica şi în general al companiilor de stat. Şi societăţile la care statul este acţionar pot să genereze stabilitate, profit şi încredere. Cu condiţia ca managementul acestor firme să fie încredinţat unor oameni recomandaţi de competenţe profesionale, moralitate, capabilităţi manageriale şi nu de carnetul de partid.      

Reporter: V-a solicitat DIICOT date în dosarul pe care l-a deschis pentru retehnologizarea hidrocentralei de la Porţile de Fier I?      

Remus Borza: Am pus la dispoziţia Parchetului documentele solicitate. Având în vedere modul identic de operare, atribuirea contractelor, condiţiile comerciale, preţul, neconformităţile apărute în exploatare după retehnologizare, mă aştept la o extindere a urmăririi penale şi în ceea ce priveşte retehnologizarea centralei Porţile de Fier II şi a celor 5 centrale de pe Oltul Inferior.

 

 

 

 

 

 

 

Articolul precedent  |  Toate articolele  |  Urmatorul articol

Alte articole


Aug 13, 2018

Euro Insol a vândut ultimele unități locative din ansamblul rezidențial Green City

citeste mai mult
Jul 26, 2018

La data de 18 iulie 2018 Tribunalul Valcea a confirmat Planul de Reorganizare a activitatii CET Govora, plan propus de administratorul judiciar Euro Insol si aprobat de Adunarea Creditorilor la data de 28 iunie 2018.

citeste mai mult
May 9, 2016

Tribunalul Valcea a decis luni declararea insolventei CET Govora, administrator judiciar fiind numita firma Euro Insol, condusa de Remus Borza

citeste mai mult
Apr 25, 2016

Firma Euro Insol a preluat în calitate de lichidator judiciar proiectul imobiliar Green City, un complex de 650 de vile dezvoltat de omul de afaceri Dumitru Bucşaru prin intermediul mai multor firme, aflate în insolvenţă sau faliment, a anunţat luni societatea de reorganizare.

citeste mai mult
Apr 6, 2016

Cerearea de insolvenţă depusă de Prospecţiuni SA, furnizor de servicii geofizice şi geologice, a fost admisă de Tribunalul Bucuresti, care a deschis procedura de insolvenţă şi a numit  Euro Insol SPRL administrator judiciar.

citeste mai mult
Feb 15, 2016

Prioritatea statului român ar trebui să fie companiile româneşti - interviu publicat in editia print a ziarului Bursa din 15.02.2016

citeste mai mult
Jan 26, 2016

O treime din toată energia vândută de Hidroelectrica s-a transformat în profit. Compania anunţă investiţii de 730 mil. euro până în 2018

Remus Borza, avocatul care controlează Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica: Este cel mai bun rezultat financiar obţinut vreodată de Hidroelectrica raportat la producţia de energie

citeste mai mult
Jan 25, 2016

In 2016, Hidroelectrica va iesi din insolventa si se va lista pe bursa.

Valoarea de piaţă reală a companiei este de 5 miliarde de euro.

Insist pentru listarea a doar 15% din Hidroelectrica şi doar pe BVB În ultimii 4 ani, noi am dat peste 400 de milioane de euro Apelor Române şi sunt curios să ştiu câte lucrări au finanţat din banii Hidroelectrica.

 

citeste mai mult
Jul 22, 2015

România are nevoie de un vizionar, un ideolog şi un strateg

 

citeste mai mult
Jul 31, 2014

Borza: "Hidroelectrica finanţează investiţiile de care are nevoie, dar cu bani mai puţini, pentru că se fură mai puţin"

citeste mai mult
Feb 25, 2014

Remus Borza consideră că Reintrarea în insolvenţă a companiei este o eroare judiciară pentru că instanţa a dat prevalenţă unor aspecte procedurale în detrimentul interesului naţional.

citeste mai mult
Feb 3, 2014

Complexul rezidenţial Ibiza Sol, situat în zona de nord a Capitalei, a avut anul trecut încasări totale de 4,89 milioane euro, înregistrând un număr de 89 de contracte încheiate, din care 46 au fost acorduri de vânzare-cumpărare şi 43 de închiriere.

citeste mai mult
Jan 31, 2014

Proiectul Silver Mountain din Braşov este cel mai important activ imobiliar „distressed“ aflat anul acesta la vânzare.

citeste mai mult
Jan 20, 2014

Borza a gasit cumparator pentru un penthouse de 370.000 euro in cele mai inalte blocuri noi din Bucuresti

citeste mai mult
Jan 13, 2014

Contract de 4 milioane de euro încheiat cu o firmă din Rusia

citeste mai mult
Jun 13, 2013

Administratorul judiciar al Hidroelectrica a inregistrat tabelul definitiv al creantelor

citeste mai mult
May 15, 2013

Trebuie să abandonăm paradigma statului social şi a cetăţeanului asistat, deoarece într-o economie de piaţă alte valori ar trebui să guverneze funcţionarea societăţii româneşti.

citeste mai mult
Apr 24, 2013

Remus Borza a fost desemnat personalitatea anului in energie in cadrul Galei Romanian Energy Awards 2013, organizata de The Diplomat Bucharest

citeste mai mult
Apr 17, 2013

Tribunalul Bucureşti a respins contestaţiile traderilor de energie, aşa-zişii „băieţi deştepţi“, privind creanţele din dosarul Hidroelectrica, refuzând astfel înscrierea în tabelul preliminar a unor creanţe de peste 1,9 miliarde lei.

citeste mai mult
Apr 17, 2013

Hidroelectrica a făcut un profit brut de 144 mil. lei în primul trimestru

citeste mai mult
Apr 1, 2013

 

În cei aproape cinci ani de când mediul local de business se confruntă cu un picaj al pieţelor fără precedent în ultimele decenii, o nouă breaslă de consultanţi a prins cheag, şi anume practicienii în insolvenţă, domeniu în care cele mai mari 34 de firme au realizat anul trecut venituri de peste 100 de milioane de lei (22,5 mil. euro), potrivit datelor centralizate de Uniu­nea Naţională a Practicienilor în Insolvenţă (UNPIR).

citeste mai mult
Mar 22, 2013

 

Insolventa Hidroelectrica in cifre: profit lunar de 10 mil. euro si minus 300 de angajati

citeste mai mult
Mar 18, 2013

Borza (Euro Insol): Să nu ne facem griji pentru Hidroelectrica, ci mai degrabă pentru Complexul Energetic Oltenia

citeste mai mult
Jan 30, 2013

UZTEL S.A. Ploiesti, reintrat in forta pe Bursa de Valori Bucuresti dupa o absenta de 33 de luni. Astfel in prima zi de la reluarea tranzactionarii, pretul de deschidere a fost de 1.9 lei/ actiune pentru ca la mijlocul zilei, pretul sa atinga un maximum de 2,58 lei, ceea ce reprezinta o apreciere de 14.63%.

citeste mai mult
Jan 30, 2013

Cu ce preţ se reorganizează Servtrans: creditorii pierd peste 80% din bani, respectiv 32,5 mil. Euro

citeste mai mult
Jan 30, 2013

Planul de reorganizare al Servtrans Invest, unul din cei mai mari transportatori feroviari de marfa, a fost aprobat de catre creditori saptamana trecuta. Cum va arata reorganizarea societatii?

citeste mai mult
Jan 21, 2013

insolvenţa este o soluţie viabilă pentru depăşirea dificultăţilor financiare

citeste mai mult
Dec 27, 2012

Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, a declarat, marti, ca Oltchim va intra in insolventa dupa alegeri, insa a avertizat ca aceasta masura nu va rezolva adevaratele probleme ale combinatului.

citeste mai mult
Dec 27, 2012

denunţări de contracte, reduceri de costuri, licitaţii pe bursă şi pierderi de 65 mil. Euro

citeste mai mult
Nov 27, 2012

Compania de stat Hidroelectrica va suspenda clauza de forţă majoră invocată în contractele de vânzare a energiei electrice de la 1 decembrie 2012, urmând să livreze cantitatea totală cumpărătorilor şi să încheie anul cu pierderi cuprinse între 70 şi 80 milioane euro, a declarat, administratorul judiciar al societăţii, reprezentantul EuroInsol, Remus Borza, citat de Agerpres.

citeste mai mult
Nov 27, 2012

Randamentul oferit de închirierea unui apartament nou din Bucureşti este superior dobânzii la un depozit în euro şi, în unele cazuri, chiar randamentelor promise de fondurile monetare

citeste mai mult
Nov 21, 2012

Hidroelectrica a tranzactionat cea mai mare cantitate de energie pe bursa administrata de OPCOM

citeste mai mult
Nov 16, 2012

Hidroelectrica a fost căpuşată prin intermediul a 500 de contracte comeciale cu preţuri supraevaluate.

citeste mai mult
Nov 6, 2012

UCM Reşiţa, companie aflată în insolvenţă, şi-a redus pierderile în primele nouă luni la 7 milioane lei, de la 24 milioane lei în aceeaşi perioadă a anului trecut, şi ar putea încheia anul pe profit, după pierderi de peste 700 milioane lei în 2010-2011, potrivit administratorului judiciar.

citeste mai mult
Nov 6, 2012

Saptamana aceasta se implineste un an de la declansarea procedurii de insolventa a proiectului rezidential Asmita Gardens. Cum arata bilantul primului an de insolventa din proiect.

citeste mai mult
Nov 5, 2012

UCM Reşiţa SA şi-a redus pierderile cu 17 milioane lei, în cinci luni, până la 7 milioane de lei, existând şansa de a încheia pe profit anul 2012, a anunţat, duminică, Remus Borza, practicianul coordonator al Euro Insol, desemnat administrator judiciar, în consorţiu cu VF Insolvenţa, al societăţii UCM Reşiţa.
citeste mai mult
Nov 5, 2012

Principalul furnizor de agregate și echipamente hidro-energetice pentru Hidroelectrica, societatea UCM Reșița, aflată și ea în insolvență, și-a redus pierderile cu 17 milioane lei potrivit EURO INSOL, administrator judiciar al societății.

citeste mai mult
Oct 26, 2012

Un sediu „la patru ace”, cu o priveliste de nota 10 si accente glamour, astfel ar putea fi descris biroul Borza si Asociatii, din care fac parte si societatile de insolventa Euro Insol si Assistance Insolv.

citeste mai mult
Oct 22, 2012

Curtea de Apel Bucureşti a decis că Hidroelectrica rămâne în insolvenţă, ceea ce echivalează cu o „victorie” a statului împotriva „băieţilor deştepţi”. Decizia Curţii este irevocabilă.

citeste mai mult
Oct 4, 2012

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, firma Euro Insol, cere acţionarilor companiei de stat să aprobe iniţierea unor acţiuni în răspundere pentru daune împotriva ultimilor trei directori generali ai producătorului de electricitate, respectiv Traian Oprea, Mihai David şi Constantin Trihenea.

citeste mai mult
Oct 3, 2012

Guvernul i-a promis FMI că va publica prospectul de vânzare pe bursă a 10% din acţiunile Hidroelectrica în maximum trei luni după ce compania va ieşi din insolvenţă şi că oferta va fi lansată o lună mai târziu.

citeste mai mult
Oct 3, 2012

Judecătorii Tribunalului Bucureşti au aprobat astăzi planul de reorganizare al Asmita Gardens propus de Alpha Bank, prin intermediu AGI RRE. Banca va intra în posesia ansamblului rezidenţial dacă în termen de 16 luni nu se vor vinde apartamente în valoare de circa 23 mil. Euro

citeste mai mult
Oct 3, 2012

Asmita Gardens SRL , compania care a dezvoltat cel mai mare complex rezidential din tara, va plati creditul catre Alpha Bank in urmatorii trei ani, asa cum se prevazuse in septembrie prin Planul de reorganizare a companiei, a declarat, marti, Remus Borza, reprezentantul administratorului judiciar Euro Insol SRL.

citeste mai mult
Oct 3, 2012

Tribunalul Bucuresti a confirmat marti planul de reorganizare Asmita Gardens, in felul in care a fost propus de creditorul majoritar AGI RRE prin mandatar Alpha Bank Romania, impreuna cu administratorul judiciar Euro Insol.

citeste mai mult
Sep 18, 2012

Euro Insol a fost reconfirmat ca administrator judiciat al Hidroelectrica cu votul a 99% dintre creditorii prezenti

citeste mai mult
Sep 18, 2012

Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a afirmat ca ii multumeste presedintelui Traian Basescu pentru "non-combat" in privinta derularii restructurarii companiei de stat.

citeste mai mult
Sep 18, 2012

Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a declarat război Autorităţii de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pentru că nu a majorat tariful reglementat pentru energia hidro.

citeste mai mult
Sep 6, 2012

Planul prevede plata integrala a creantelor bugetare si defavorizarea creditorului garantat si a creditorilor chirografari.

citeste mai mult
Sep 6, 2012

Asmita Gardens va fi administrata in continuare de Euro Insol SPRL. 

citeste mai mult
Aug 28, 2012

PRELUNGIRE TERMENE PROCEDURA

citeste mai mult
Aug 17, 2012

Reprezentantul celei mai mari companii de stat vrea să recalibreze piaţa energiei

citeste mai mult
Aug 17, 2012

Potrivit lui Borza, raportul va avea peste 500 pagini şi va cuprinde o analiză "mai mult ca exhaustivă" a cauzelor intrării în insolvenţă a companiei de stat, precum şi "eventuale vinovăţii".

citeste mai mult
Jul 17, 2012

Firma Euro Insol a fost desemnată administrator judiciar al Realitatea Media de către adunarea creditorilor societăţii, care a avut loc joi după-amiază la sediul Realitatea TV, au declarat pentru MEDIAFAX surse.

citeste mai mult
Jul 1, 2012

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol, a anunţat că vrea soluţii amiabile privind contractele directe de vânzare a energiei, urmând să iniţieze în iulie discuţii cu beneficiarii acordurilor, dar a adăugat că, dacă aceştia nu vor accepta noile condiţii, contractele vor fi denunţate.

citeste mai mult
Jun 20, 2012

Tribunalul Bucureşti a aprobat cererea de intrare în insolvenţă a companiei Hidroelectrica şi a desemnat ca administrator judiciar firma Euro Insol, condusă de Remus Borza, propunere a Ministerului Economiei. UPDATE 17:15 Tribunalul Bucureşti a publicat deja sentinţa în cazul insolvenţei Hidroelectrica.

citeste mai mult
Jun 8, 2012

Administratorul judiciar al complexului imobiliar Asmita Gardens, Euro Insol, va depune la Tribunalul Bucuresti, in luna iulie, planul de reorganizare, care prevede continuarea activitatii firmei dezvoltatoare prin vanzarea celor circa 350 de locuinte disponibile in ansamblu, intr-o perioada de pana la trei ani, potrivit mediafax.

citeste mai mult
May 31, 2012

Tribunalul Bucureşti a desemnat consorţiul Euro Insol - VF Insolvenţa administrator al UCM Reşiţa, companie aflată în insolvenţă din decembrie 2011, cu datorii de peste 190 milioane euro. 

citeste mai mult
Apr 5, 2012

Casa de avocatură Borza & Asociaţii, cunoscută pentru administrarea proiectelor rezidenţiale Asmita Gardens şi Ibiza Sol intrate în insolvenţă, a alocat un buget de 500.000 de euro pentru mutarea societăţii în clădirea de birouri Opera Center şi a anunţat începerea unui proces de rebranding. 

citeste mai mult
Mar 28, 2012

Firma Universul SRL din Bucureşti, deţinută de investitori israelieni, potrivit celor mai recente date disponibile, a intrat în insolvenţă, având datorii de peste 20 de milioane de euro, potrivit firmei de insolvenţă Euro Insol, desemnată administrator judiciar al societăţii.

citeste mai mult
Mar 26, 2012

Bancile Alpha Bank si Raiffeisen Bank, creditorii majoritari ai proiectului rezidential Ibiza Sol, aflat in insolventa, au decis luni inlocuirea administratorului judiciar Sierra Quadrant Bacau cu firma Euro Insol, care a fost desemnata sa se ocupe si de insolventa complexului Asmita Gardens.

citeste mai mult
Mar 26, 2012

Firma de insolvenţă Euro Insol, administratorul judiciar al proiectului Asmita Gardens din Bucureşti, şi-a mai trecut un proiect de apartamente în portofoliu, prelunând ansamblul rezidenţial Ibiza Sol din Pipera.

citeste mai mult