O treime din toată energia vândută de Hidroelectrica s-a transformat în profit.

Sursa

O treime din toată energia vândută de Hidroelectrica s-a transformat în profit. Compania anunţă investiţii de 730 mil. euro până în 2018

Remus Borza, avocatul care controlează Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica: Este cel mai bun rezultat financiar obţinut vreodată de Hidroelectrica raportat la producţia de energie

În trei ani de insolvenţă, Hidroelectrica a strâns profituri de peste 3 miliarde de lei, devenind una dintre cele mai profitabile companii din România. Aproape 1.800 de oameni au părăsit firma în acest interval.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, a terminat anul trecut cu un profit brut de 1,10 mld. lei, nivel apropiat de cel din 2014, în contextul unei producţii cu 13,5% mai mici, unul dintre factorii care au dus la conservarea rezultatului final fiind controlul costurilor.

În 2014, compania a avut un profit brut de 1,15 mld. lei şi o producţie de energie de 18,4 TWh, cu 2,5 TWh mai mare decât anul trecut. Hidroelectrica a avut o cotă de circa 30% în producţia de energie la nivel naţional în 2015.

Scăderea cantităţii de energie produsă a avut un impact mai vizibil în cifra de afaceri a companiei, care a ajuns la 3,18 miliarde de lei, de la 3,4 miliarde de lei la finalul anului 2014. „Este cel mai bun rezultat financiar obţinut vreodată de Hidroelectrica raportat la producţia de energie. Profitul înregistrat de Hidroelectrica în 2015 este de 3,5 ori mai mare decât profitul raportat în 2010, de 292 milioane lei, aferent unei producţii record de 19,8 TWh.  Este al treilea an consecutiv în care Hidroelectrica este pe profit. Profitul cumulat în cei trei ani de insolvenţă depăşeşte 3,1 miliarde  de lei. În această perioadă scursă de la deschiderea procedurii insolven­ţei, Hidroelectrica şi-a optimizat costurile de producţie, ajungând la 110 lei MWh după ce în 2012 avea un preţ de cost de 184 lei/MWh“, a declarat Remus Borza, avocatul care controlează Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica.

Producătorul de energie a intrat în insolvenţă la mijlocul anului 2012, cea mai importantă cauză fiind contractele directe prin care vindea electricitatea către un club select de firme, bine conectate politic, prin care se numărau Energy Holding sau Alpiq. Hidroelectrica a stat un an în această situaţie, pentru ca la jumătatea anului 2013 să iasă din insolvenţă. Ieşirea din insolvenţă din 2013 a fost mai mult un exerciţiu de imagine politică, urmat de o nouă intrare în insolvenţă în februarie 2014. Compania este în continuare în această situa­ţie, dar ar putea ieşi din insolvenţă în primăvara acestui an.

„În 2015 Hidroelectrica şi-a asumat un buget de investiţii pe următorii 5 ani de 1,3 mld. euro. În martie 2016 vom pune în funcţiune centrala de la Bretea, judeţul Hunedoara (12 MW putere instalată) cu o valoare a investi­ţiei de 46 mil. euro, şi în noiembrie 2016 centrala de la Răstoliţa, judeţul Mureş (24 MW putere instalată), cu o valoare a investi­ţiei de 333 mil. euro. În 2018 vom co­necta la reţea centrala Siriu Surduc – judeţele Buzău, Covasna şi Vrancea (50 MW putere instalată), cu o valoare a investiţiei de 350 mil. euro“, au mai spus reprezentanţii companiei.

Previous
Previous

Prioritatea statului român ar trebui să fie companiile româneşti

Next
Next

În 2016, Hidroelectrica va ieşi din insolvenţă şi se va lista pe bursă